Облицовки и настилки

Рано или късно винаги стигаме до момента,  в който трябва да сменим плочките в банята, коридора или кухнята. Изборът на нови плочки е много важен, тъй като веднъж като се сложат, най-вероятно след това с десетилетия ще ги гледате. Изберете тези, които ви харесват най-много, но все пак няма да е лошо да се съобразите и с някои допълнителни условия. Например, какво ви е обзавеждането у дома, за колко малко пространство става дума, колко добре осветено е и т.н.

Имайте предвид, че ако се спрете на плочки с релеф, има голям шанс с времето те да задържат повече мръсотия. Ако сте решили пък, че ще правите композиция с фриз, помислете дали имате достатъчно място. Понякога фризът не седи добре в много тесни помещения. Големите плочки са елегантни и се редят по-бързо, но пък малките дават по-голяма творческа свобода, макар и да се редят по-бавно. Съобразете и какво ще е натоварването в помещението – дали е за ползване у дома и сте малко хора, или е за ползване в заведение, магазин или семейството ви е по-голямо – тогава съветваме да се насочите към по-трудно износващи се плочки.

Има няколко основни вида плочки по състав:

  • гранитогрес
  • теракот
  • фаянс.

Гранитогрес

Гранитогресът е съчетание от глина и шперплат. Той е по-устойчив на студ и влага, по-здрав е и по-трудно се износва. използва се за помещения с по-голямо натоварване – под на коридор, стълби, за двора и градината.

Теракот

Теракотът пък чисто и просто е изпечена глина. използва се за под на банята, но може да се сложи и в други помещения със сравнително по-ниско натоварване. Не е подходящ за външно прилагане, тъй като задържа вода и при рязка смяна на температурите може да се напука.

Фаянс

Фаянсът са керамични плочки, които се използват при облицовката на стени. Те не са подходящи за под и се лепят само вътре.

Често пренебрегван, но много важен елемент е видът лепило, който ще изберете. Има много голям избор, затова разгледайте и изберете най-подходящото за вашия случай. Лепилата варират спрямо вида плочки, тяхната якост, натовареността, на която ще са подложени и атмосферните условия. Има високоякостни лепила, високоеластични лепила за места, където температурите варират повече, еластични с повишена якост, флексово лепило, бързостягащо, универсално лепило и др. Най-добре е след като закупите плочките да се консултирате с вашия майстор кое лепило ще е най-подходящо.

Помислете добре дали тръбите ви имат нужда от смяна, кога за последно им е правена профилактика и т.н. Същото важи и за електрическата инсталация. Няма да е приятно, ако точно сте завършили ремонта и след някоя друга година ви се наложи отново да разбивате.

Преди да започне същинската работа се избира метод за редене. Той зависи от големината на плочките, тяхното разнообразие по цветове, отвори като врати и прозорци и др. Ако искате плочките да преминават от едно помещение в друго, това ще усложни работата, защото трябва да бъде направен с разширителна фуга, която впоследствие може да се скрие под декоративна лайсна.

При по-голямо разнообразие от цветове и големина на плочките, винаги първо се прави така нареченото сухо редене. Плочките се наслагват „на сухо“, за да избере най-оптималният вариант за тяхното подреждане. Ако сте закупили плочките от реномиран магазин, най-вероятно сте видяли, че те разполагат с готови мостри, на които ви се показва как могат да бъдат подредени. Също така там на място може да видите как изглеждат вече залепени и в каква форма или ред могат да бъдат направени. Имате възможност да изберете готов комплект от плочки, които се допълват идеално. Ако отидете при майсторите с вече готова идея или готов комплект и вариант, това значително ще улесни работата и ще бъдат избегнати недоразумения.

Има няколко основни вида редене на плочки: успоредно на стените (стандартно), по диагонал или рибена кост ( комбинация от малки и големи плочки). За да изберете, най-добре го обсъдете с майсторите предварително, за да ви кажат кое ще е най-добре за вашето помещение. Разбира се, зависи и какви плочки сте избрали.

Облицовки и настилки

ВИД РАБОТА Ед.м ед.цена за труд
ОБЛИЦОВКИ И НАСТИЛКИ (плочки,ламинат,камък идр)
1 лепене на Фаянс,теракот и гранитогрес със стандартни размери -баня м2 45,5-85,90
2 лепене теракот и гранитогрес по подове със стандартни размери м2 40,5-60,5,90
3 лепене на Фаянс,теракот и гранитогрес със нестандартни размери м2 след оглед
4 Обръщане на врата,прозорец и полагане на плочки с ширина до 50см. м2 35.50
5 Подготовка на стените за лепене на плочки(хастарна мазилка -вороциментна мазилка и метална мрежа) м2 58.35
6 Подготовка на стените за лепене на плочки(Гипсокартон и шпакловка с мрежа ПВЦ) м2 42.90
7 Полагане на хидроизолация м2 15.90
8 Полагане на хидроизолационна лента м1 10.90
9 Направа на замазка в баня м2 85.00
10 Полагане на силикон м1 3.50
11 Изрязване на отвор в плочка бр. 18.00
12 Полагане на лайсни за плочка м2 25.55
13 Направа на пилен ръб м1 25.00
14 Монтаж на готов праг м1 45.50
15 направа на праг м1 145.00
16 Стъпало с плочки м1 105.00
17 Стъпало с камък м1 130.00
18 Замазка за стъпало м1 45.50
19 Лепене на фабричен цокъл м1 18.50
20 лепене на рязан цокъл м1 22.50
21 Фриз по стена и под м1 22.80
22 Монтаж на подпрозоречен камък м1 35.50
25 Монтаж на декоративен камък м2 след оглед
26 Монтаж на ламинат м2 10.00
27 Монтаж на первази МДФ 6-7см м2 9.50
28 Монтаж на первази ПВЦ 5-7см. м2 8.50
29 Монтаж на естествен,трислоен и др.паркети м2 след оглед
30 Направа на саморазливна замазка м2 22.50
8 Направа на Замазка машинна до 5 см. м2 21.20
9 Направа на Замазка ръчна м2 38.50
31 Полагане на грунд (бетонконтакт,дълбокопроникващ и др.грундове) м2 1.80

ЗАБЕЛЕЖКА

  • 1. Цените са ориентировъчни
  • 2. Цената е само за труд
  • 3. За цената на материалите предварително се прави оферта и се предоставя на клиента
  • 4. Всички цени са без ДДС

Разгледайте АКТУАЛНИ ЦЕНИ на нашите услуги и разберете колко ще Ви струва ремонта
Цени

Получете БЕЗПЛАТНА консултация и изготвяне на подробна количествено-стойностна оферта
Контакти