Шпакловка и латекс

Шпакловката за всеки отделен строителен обект се планира и изпълнява конкретно и според условията – има панелни, тухлени или ЕПК апартаменти както и офиси и къщи с различен тип строителство и всички те имат своите особености.

Първото нещо, като трябва да се направи, е да се провери здравината на таваните и стените.

Обикновено при панелните апартаменти има подкожушени места от заглаждането на панела, а при тухлените сгради често има отлепена мазилка.

В началото на ремонта тези участъци се изстъргват и изкърпват, след това се грундират и измазват.

Как да грундираме преди шпакловка?

Грундирането преди шпакловка се извършва дълбокопроникващ грунд. Грундът заздравява основата и прави много добро сцепление за нанасяне на мазилки и шпакловки.

Как се ремонтират пукнатини

След това се преглежда за пукнатини. Когато пукнатините са по една-две, на стената или тавана се залепва армирана лента върху пукнатините и се нанася един или два слоя шпакловка за да покрие хубаво лентата. Препоръчвам самозалепваща фугопокривна лента тип мрежа на Knauf. Този вариант най често се прави при панелни и ЕПК апартаменти.

При тухлените жилища обикновено пукнатините са повече и там е нужно полагане на на стъклотекстилна (ПВЦ) мрежа за армиране на шпакловки на цели стени и тавани. След това се нанасят един или два слоя гипсово лепило до пълно покритие на мрежата.

Изправяне на вътрешни и външни ъгли

Следващата строителна дейност е да се изправят всички вътрешни и външни ъгли и вдлъбнатини, материал за тази процедура може да се избере от няколко видова гипсови мазилки.

Изравнителна шпакловка

Следващата стъпка е изравнителената шпакловка с гипсово лепило или гипсова шпакловка. Нанася се на два слоя задължително, ако има нужда може и трети слой.
Може да се нанася с голяма маламашка 50-55 см както и със стандартна 30 см.

Първия слой се нанася вертикално, а вторият хоризонтално, или обратното, това се прави за по добро изразяване и изглаждане, с третата ръка се постига още по високо качество.

Между нанасяне на слоевете или ръцете, което е едно и също, шпакловката се цикли с шпакла или се шлайфа с шкурка, всичко това дава по високо качество.

Фина шпакловка

Последният процес е фината шпакловка, тя се нанася на минимум два слоя.
Първият слой се нанася с няколко милиметра равномерна дебелина да покрие хубаво предишните слоеве шпакловка с гипсово лепило или гипсова шпакловка.
Равномерната дебелина на фината шпакловка е от много голямо значение за добрия външен вид и равномерност на цвета на стените и таваните.

След пълно изсъхване на първия слой фина шпакловка се зачистват шпаклованите повърхности с шпакла – от шупли, резки, мустаци и бобини.

Може и да се зашлайфа с шкурка. След това се нанася финалният слой, с който цели идеално заглаждане. За още по високо качество може да се направи междинно шлайфане и трета ръка.

После следва шлайфане с жираф с шкурка номер 220 за стени и тавани, а ъглите се шлайфа с такива наречения шлайфер с шкурка номер 180 и след това с мека гъба номер 220, през цялото време да се осветява с фенер.

През цялото време на шлайфане на ъглите се осветява с лампа или фенер за откриване и отстраняване на всички недостатъци.

Боядисване с латекс, декоративни мазилки

След завършване на всички описани по-горе операции, шпакловката е готова за боядисване с латекс или нанасяне на декоративни мазилки.

Шпакловка и латекс

ВИД РАБОТА Ед.м ед.цена за труд
МАЗИЛКА,ШПАКЛОВКА И ЛАТЕКС
1 Полагане на мазилка МП75 и Вароциментна мазилка ръчна м2 34.50
1 Полагане на мазилка МП75 и Вароциментна мазилка Машинно м2 23.50
2 Полагане на мрежа с гипсово лепило или с мазилка МП75 по стени -2 ръце м2 16.50
3 Полагане на Гипсова шпакловка 1 ръка м2 7.50
4 Шпакловки на фуги на гипсокартон м2 8.50
5 Финна шпакловка 2 ръце м2 15.50
6 Финна шпакловка 3 ръце м2 21.50
7 Пясъчна мазилка м2 35.90
8 Декоративна мазилка м1 след оглед
9 Палагане на хартиена лента по вътрешни ъгли м2 4.80
10 Полагане на АЛ.ъглопротектор  м2 6.90
10 Полагане на ПВЦ.ъглопротектор за свод м2 11.80
11 Шлайфане м2 3.80
12 Грунд м2 1.50
13 Латекс бял м2 7.20
14 Латекс до 2 цвята в стая м1 8.20
15 Запълване на улей след полагане на кабели м1 12.50
16 Покриване на под или мебели с велпапе или полиетилен м2 2.50

ЗАБЕЛЕЖКА

  • 1. Цените са ориентировъчни
  • 2. Цената е само за труд
  • 3. За цената на материалите предварително се прави оферта и се предоставя на клиента
  • 4. Всички цени са без ДДС

Разгледайте АКТУАЛНИ ЦЕНИ на нашите услуги и разберете колко ще Ви струва ремонта
Цени

Получете БЕЗПЛАТНА консултация и изготвяне на подробна количествено-стойностна оферта
Контакти